Historikk         


40 år med golden, 31 år som oppdretter


 

Vi er en familie på 2 voksne og 2 voksne døtre. Heine er siv.ing. og Lise er lærer i realfag i ungdomsskolen.

Vi bor på Sotra, 25 min. kjøring fra Bergen sentrum. Her kjøpte vi hus i 1995 hvor vi har 7,5 mål å boltre oss på. Her er det kjekt å ta imot besøk av venner og valpekjøpere og strandlinjen vår mot Åsevatnet er populært plaskeområde når vi har valpetreff.

Vi koser oss også sammen med hundene på fjellet sommer og vinter og har de siste årene brukt mye tid på hytta på Golsfjellet.

Vi har et lite oppdrett av golden retriever med rundt ett kull i året.

 

Hundeaktiviteten startet i Trondheim i 1982. Vi bodde på studentby med hageleilighet og mulighet til å "snike" inn en hund.

Interessen for hund var vakt i barndommen for Lise sin del og sammen hadde vi vært på noen utstillinger for moro skyld.
Vi var ukjent med retrievermiljøet og valgte å ta kontakt med en lokal oppdretter på NKK's utstilling. Åsebygarden's Delicate Daffodil (e. Ch Camrose Cabus Christopher) var akkurat parret med Nuch Wedford Hunters Moon og vi fikk kjøpe en av 6 hannvalper:
Skovard Grom Trym ble "prøvekluten" vår. Han egnet seg til alt !
2 cert, lydighet kl. 2, sporpremiert og jaktpremiert. I 1987 vant han SIXPENCE-TROFEET  som gis til mestvinnende golden på utstilling med godkjent jaktprøve i Norge det året.
Noen valper ble det også etter ham, bl.a. certvinner Sentimental Lad til Ola Lien. Han var også blant de første som vant agility da NKK startet med dette i -86, vinner agility NKK Harstad og Biri. Vi rakk dessverre aldri å beholde noen da han døde i 1990 av sykdom.
I 1985 fikk vi vår andre hannhund NUCH Mimer av Vervik (e. Ch Chribas Crackerjack), en skikkelig bajas og humørspreder. Han elsket å showe, så utstilling, lydighet og agility var like moro bare han fikk være med. Sporpremie ble det også.

Etter å ha hatt rasen i en del år meldte interessen for oppdrett seg, og da måtte vi tenke på å få en tispe. I 1989 beholdt vi en valp etter et kull Mimer hadde med Jamescroft Queen o'Diamonds (e.Bramhills Hero).
Funniment's Fingerprint ga også navn til kennelen vår. Printy ga oss flere fine kull. Etter henne hadde vi døtrene Fingerprint’s From Russia With Love, Nikita (cert) og Fingerprint's Needles and Pins, Nelly (2 cert ).

I 1995 kom Gloi Xmas Card, Trym, og hans søster Gloi Xmas Bell, Idunn, til oss fra England.

Trym var far til flere cert-vinnere.

 I 2004 kom Hjelteryggens Stiilongs, Wilma, som vi har beholdt to tisper etter, bl.a. NUCH DKCH WW-10 Fingerprint’s Isola Tiberina (cacib, rescacib).  NUCH Cremecastle Fridhems Ambra (4 cert), hentet vi i Stockholm før jul-08, hun er en halvsøster av Oia. Oia sin bror er også utstillingschampion, NUCH Fingerprint’s Trastevere.

Sommeren 2010 ble Oia verdensvinner i Herning, Danmark, med 352 påmeldte goldens fra hele verden!

Vi har nå 3 avkom etter Ambra som vi koser oss med på utstillinger. Fingerprint’s Stetind, Tilla, plasserte seg høyt på flere utstillinger i 2015 og ble nr 5 på mestvinnerlisten for tisper,Fantango-kruset. Og nr 8 på mestvinnerlisten begge kjønn-Golden Niro Pokalen. Hun fikk 2 cert og ble 2 ganger BIR og BIS samt BIS2.

I februar 2016 debuterte vår unge hann NUCH Fingerprint’s West Of Ulriken, Bruse, med å vinne cert både lørdag og søndag.Han fikk også stor-cert på NKK-utstilling 15 mnd gammel, og på første utstilling etter fyllte 2 år i ble han utstillingschampion etter å ha tatt sitt andre storcert .

Søsteren NUCH Fingerprint’s West Of Survival, Perle, fulgte etter 2,5 år gml med å få sin tittel. Og i 2017 ble hun nr 4 på mestvinnerlisten for tisper, Fantangokruset.

I mars-16 ble vår første lavinehund godkjent i Norske Redningshunder! Molly, Fingerprint’s White Wool, er en tispe vi har ute på fór hos familien Smørdal og Yngve har lagt ned en imponerende jobb med å utdanne Molly til lavinehund. Påsken-16 var hun for første gang i beredskap/vakt i området Voss/Finse. Vi er så stolte!

Aug-16 kom vårt siste tilskudd fra Kristina og kennel Cremecastle i Stockholm, Ambra og Oia sin lillesøster Cremecastle Elder Blossom, Amélie. Hun tok sitt første cert som junior under Frank Kane.

I mars-18 kunne vi for første gang ta imot kull hvor både mor og far er fra vårt oppdrett.

Fra dette kullet har vi Fingerprint’s Perler På En Snor (Nuch Fingerprint’s Montmartre-Nuch Fingerprint’s West Of Survival).

I januar-19 fikk Cremecastle Elder Blossom valper med Ch Vestafjell’s Elles Daddys Boy. Fra dette kullet beholdt vi Story, NUCH Fingerprint’s Deg Fortelle,

Som ble champion bare 2 år gammel. Hun ble også 4.beste tispe utstilling 2021 og 8.beste golden uansett kjønn. Vi gleder oss til fortsettelsen!

 

 

 


Etter alle disse årene med vår flotte rase er det fortsatt hverdagen sammen med de som gleder oss mest og alle våre hunder lever og behandles som familiemedlemmer!